Endüstri ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Burdur’da konuştu Açıklaması

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı eliyle bugüne kadar Burdur’dahi 139 projeye cari fiyatlarla 103 milyon lira destek sağlandığını belirterek, “Sonunda şehrimizde ve ilçelerimizde 155 milyon liralık yatırımın önünü açtık.” dedi.

Varank, Burdur İl Hususi İdare Güruh Salonu’nda düzenlenen Sosyal Gelişmeyi Tutma Programı (SOGEP) Projeleri İmza ve Coğrafi İşaret Tescil Belgeleri Doğrulama Töreni’nde yaptığı konuşmada, ağır sıklet bire bir şekilde çalıştıklarını fakat millete araklama, Türkiye’yi da çok sevdiklerini söyledi.

Burdur’a değme ahit olduğu üzere yine bakım ve projelerle geldiklerini tamlayan Varank, Günindi Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) eliyle bodur sürede Burdur’a kazandırılacak projelerin imza törenini gerçekleştireceklerini tabir etti.

Burdur’un rastgele kent kabilinden kişi ölçeğinde talih ekonomisine kızıl katkılar sağladığını dile getiren Varank, kentin 2021’de 291 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ve aynı esbak yıla bakarak yüzdelik 36’lık tıpkısı çoğalma yaşandığını bildirdi.

Burdur’un sürekli gelişiyor olmasının kendilerini mutlu ettiğini belirten Varank, kendilerinin dahi bindi için ellerinden mevrut gayreti gösterdiklerini vurguladı.

“Burdur OSB’bile yersiz parsel kalmadı”

Burdur’birlikte 3 Birleştirme Uran Bölgesi’nde (OSB) 4 bine yakın kişinin istihdam edildiğini tamlayan Varank, şunları söyledi:

“Sonuç dönemde Burdur ikinci OSB’ye bile kebir firmalar yatırım yapmaya başladı. Son 2 yıldaki taleplerle şu anda Burdur’daki OSB’lerimizde tek abes parsel kalmadı. Bu noktada Burdur ikinci OSB ile Yer OSB’nin genişlemesiyle ilgili taleplerin farkındayız. Bunları de yer gelişmemiş sürede yerine tebliğ etmek için yereldeki paydaşlarımızla çalışmaya devam ediyoruz. Bakir üreteceğimiz parsellerle Burdur’a olan sanayici talebini hızlıca eğlemek istiyoruz.”

Varank, Burdur’birlikte ayrımlı biriktirme anlayışlarıyla eklenmiş altın sanayinin de önünü boşaltmak istediklerini anlatım etti. Burdur’üstelik silah sanayisinde, ekincilik makineleri ve mermer ile mermer makineleri ile ilişkin kocaman tecrübe bulunduğunu dile getiren Varank, bunların tamamına çevrilmiş projeleri geliştirmeye devam edeceklerini bildirdi.

Burdur’dahi sanayinin yanı sıra hangi alanlarda rekabetçiliğin öne çıkarılabilir olduğu yönünde çalışmalar yaptıklarını belirten Varank, bu anlamda Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi BAKA Uygulayım Bilimi Ihya Bölgesi’nin kent için balaban ayrımsız yarar olduğunu söyledi.

“Burdur’da BAKA ile 139 proje hayata geçti”

BAKA vasıtasıyla yapılan yatırımlara bel eden Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:

“BAKA yoluyla bugüne kadar Burdur’de 139 projeye cari fiyatlarla 103 milyon teklik destek sağladık. Böylelikle şehrimizde ve ilçelerimizde 155 milyon lira yatırımın önünü açtık. 2019’dan beri yürüttüğümüz SOGEB projelerine çıktı bilcümle illerimiz bilinen. Bu programla kadınların, gençlerin, dezavantajlı bireylerin kişisel kapasitelerini artırıyor, onları sosyo konuşu hayata bütünleşmiş ika yönünde adımlar atıyoruz. Burdur’de bugüne kadar 7 SOGEB projesine kısaca 11 milyon teklik bindi sağladık. Bugün ise tekrar SOGEB kapsamında önümüzdeki dönemde destekleyeceğimiz 3 projenin imza törenini gerçekleştireceğiz. Projelerimiz sayesinde gıda, ekincilik ve hayvancılık alanında ekleme ayar artışı yakalayacağız.”

Kızılkaya Belediyesi ile 1500 metrekare alanda gato otunun elenmesi, paketlenmesi ve şişelenmesi yönünde de aynı düzentileme yaptıklarını dile getiren Varank, bunun melfuf kızıl üretime yönelik yüce aynı proje olacağını tabir etti. Çörek otunun idmansız konu namına satıldığında kilogramının 22 lira, elenerek satıldığında 30 teklik olduğunu belirten Varank, fakat standartlara uygun şekilde ambalajlanıp paketlenip satılırsa 100 gramının averaj 20 lira olduğunu söyledi.

20 liralık bir kaba maddeyi 200 lira bir ürüne dönüştürülebildiğini vurgulayan Varank, şunları kaydetti:

“Bizim esasen şehirlerimizde, bölgelerimizde yapmamız gereken bu. İlçelerimizin potansiyellerine bakıp nerelerde envestisman yaparsak munzam derece oluşturabiliriz, bununla ait çalışmamız geçişsiz. İşte biz bu manada bakanlığımızla, kalkınma ajansları tarafından bunu yapmak için himmet gösteriyoruz. İşte bu bile bizim mülhak derece oluşturacağımız proje olacak. Bu 3 projeye yaklaşık 6,5 milyon lira destek sağlayacağız.”

Nazır Varank, coğrafi işaretlerin seçme memleketin kendine has değerlerini baziçe ettiğini, Burdur’un birlikte yöreye has birçok ürüne sülale sahipliği yaptığını belirtti.

Coğrafi işaret tescilinin emeğin, cebin terinin kuşaktan kuşağa aktarılan bilgelik ve tecrübenin korunmasını sağladığına meni fail Varank, “Tescilli coğrafi meni sayısı 2002’dahi vakit kaybetmeden 50’li rakamlardaydı, şu anda bu nüsha 1186’ya ulaştı. Elbette Burdur dahi bu artışa ulama sağlayıcı illerimizden bire bir tanesi. Serencam 2 yılda Burdur’umuzun Karamanlı cevizi, Karamanlı kişnişi, Dirmil sipsisi, Karamanlı rezenesi, Köşe salebi ve Tefenni rezenesi almak için 6 coğrafi işareti tescil edildi.” diyerek konuştu.

Burdur’un refahını, rekabetçiliğini, potansiyelini danışmak üzere gelişim insanlarıyla birlikte tıpkı araya geleceklerini belirten Varank, “İş dünyasının önünü elbet elan çok açıp, pekâlâ henüz çok istihdam sağlarız, bize önerecekleri ne hususlar bunları dinleyeceğiz.” dedi.

Varank, coğrafi bel belgesi doğrulama töreni sonrası gelişim insanlarıyla tıpkı araya geldi.



Share: