Bağırsaklarınız sağlıklıysa siz üstelik sağlıklısınız

Ilmî çalışmalar sonucunda ‘ikinci akıl’ yerine adlandırılan bağırsaklar, sindirim sisteminden bağışıklığa kadar sağlığı  temas yönden etkiliyor. Dolayısıyla vücudumuzda yeryüzü çok mikroorganizmayı barındıran bağırsaklardaki faydalı ve zararlı bakterilerin oluşturduğu yük çok kebir. Mıhlı tıpkısı hayat için bu dengenin kesin korunması gerektiğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Kudret, iç sağlığını zılgıt fail nedenleri şöyle açıkladı…

Prof. Dr. Osman Nüfuz

Emülgatörlere özen!

Sindirim sisteminin defans bariyerini oluşturan mikrobiyota, mukus tabakası, sağlıklı epitel hücre tabakası ve aralarındaki gümüşgöz bağlantıların rastgele birinde veya birkaçında ortaya çıkma olan tebeddülat Geçirgen Bağırsak Sendromu’nun yer kocaman sebepleridir. Bir Nice kişinin ağırbaşlı rüyası olan İrritabl Iç Sendromlu hastaların tahminî yarısında Geçirgen Çöz sorunu mevcuttur. Bu hastaların tamamında ise mikroplu çeşitlilikte benzeri azalma olduğu saptanmıştır. Gıdalara eklenen emülgatörler iç mukozasının çabukça bitişiğinde yer kayran mukus tabakaya kötülük vererek çöz geçirgenliğine, alerjilere, inflamasyona (irinlenme), obezite ve insülin direncine sebep mümkün. Karboksimetilsellüloz, karajenan, guar tasa, keçiboynuzlu üzüntü, lesitin, sorbitol, polisorbat 60, polisorbat 65, polisorbat 80 ve propilen dialkol gıdalarda yeryüzü aşkın mergup emülgatörlerin bazılarıdır. Bunlar arıtıcı özelliğine sahip, sabun namına adlandırılabilecek kimyasal katkı maddeleridir, gıdaların homojen dağılımını sağlayarak, raf ömrünü uzatırlar. Bunları yoğunluk verici ve nevale yapıştırıcısı adına buyurmak yerinde tamam. Yevmiye hayatta kalın olarak tüketilen paketli ambalajlı ürünlerin içre bir nice emülgatör katkı maddesi bulunur. Gluten hassasiyeti olduğu düşünülen durumların emülgatörlerle ilişkili olması mümkündür. Söz Gelişi mis kokulu, baştan çıkarıcı aldatmak ve pastane ürünlerinin içre bile değişik emülgatörler bulunabilir. Emülgatörlerin tüketimindeki artış gluten hassasiyeti ve Geçirimli Bağırsak Sendromu ile paralel gitmektedir. Bu maddeleri tüketen farelerin bağırsaklarında inflamasyon görüldüğü, yarayışlı arkadaş bakterilerde eksilme, iltihaplanmaya kat açan proteobakteriler kadar bakterilerin sayısında ise artma olduğu tayin edilmiştir.

Belirsiz antagonist Glifosat

GDO’lu ürünlerin yetiştirilmesinde verimli miktarda kullanılan tarım ilacı Roundup zararlı maden öldürücü glifosat ve yüzey hareketli maddesi (sülfaktan) karışımıdır. Mısır, soya fasulyesi, cehre, kanola gibi GDO’lu mahsulat bu tarım ilacına alın dayanıklıdır, bu nedenle bu ürünlere “Roundup ready” adı verilir. Roundup hem tarlalarda hem üstelik evlerin bahçelerinde mal bayıltan adına kısık tıpkı şekilde kullanılmaktadır. Maalesef GDO’lu ürünlerin yanında GDO içermeyen buğday, domates, turunçgiller kabil ürünlerde sıkça kullanılmaktadır. Roundup uygulaması haddinden fazla süssüz olduğu için her an daha fazla  yaygınlaşmaktadır. Glifosat hem bağırsaklardaki yararlı bakterileri ortadan kaldırır, hem de karaciğerde detoks özne enzimlerin çalışmalarını engeller. Besinler aracılığı ile herhangi bir güzeşte periyot glifosata elan aşkın maruz kalmaktayız. Bu ebat bağırsak hastalıklarının, değişik kronik hastalıkların ve bağışıklık sisteminin zayıflamasının yer balaban nedenlerinden biridir. Glifosat mamul güçlü haddinden fazla üründe bulunmakta, sofralarımızı sık yerine ülfet etmektedir.

Hangi yapmalıyız?

Günindi tarzı beslenmeden yani amade, paketli gıdalardan ırak durup, cins olduğu kadar örgensel, bozulmamış gıdalara yönelmeliyiz. Fermente besinler (ocak turşusu, ev yoğurdu, boza, yavşak, vb.) çöz mikrobiyotasında mevcut probiyotik bakterileri artırır, bu gıdalara bile soframızda katiyetle düzlük açmalıyız.

İşte farklı esbap

Bağırsakları damarlı etkileyen ayrıksı nedenler şöyle sıralanabilir…

■ Rafine karbonhidrat – darı şurubu

■ Toksinler

■ Bağan tel

■ Azık intoleransı ve azık alerjisi

■ İlaçlar (alelhusus antibiyotikler)

■ Alkol

■ Tatlandırıcılar

■ Acul ve çok kemirmek yiyecek

■ Stres

■ Az akarsu emmek

Share: