NEVÜ’de Eksiksiz Öğrenenler İçin Dijital Eğitimi İyileştirme (IDEAL) Projesi paydaş brifing toplantısı yapıldı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)’nün ortağı olduğu Avrupa Birliği 2020 yılı Erasmus+ KA226 Mühim Ortaklıklar programından desteklenen “Cümle Öğrenenler İçin Sayısal Eğitimi İyileştirme (Improving Digital Education for All Learners-IDEAL)” isimli ve 2020-1-UK01-KA226-HE-094596 numaralı projenin ‘Paydaş Brifing Toplantısı’ gerçekleştirildi.

NEVÜ Ilbay Şinasi Kuş Firez ve Kurultay Merkezi Gülşehri Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya; NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Cömert Aktekin, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mutluhan Akış, Nevşehir Valiliği AKARSU ve Dış İlişkiler Bürosu/Proje Bindi Ofisi çalışanları, Nevşehir İl Milli Yetişek Müdürlüğüne bağlı okullarda memur sarıklı ve idareciler, NEVÜ akademik ve yönetsel personeli katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Selek Aktekin, COVID-19 salgınının dünya genelinde neredeyse tamam eğitim kurumlarını devre içi (online) ortamlara geçmeye zorladığını, değişimin hayatın değişmez ayrımsız kuralı olduğunu ve sadece geçmişe veya bugüne bakarak geleceğin tasarlanamayacağını söyledi. Aktekin, 2019’un esasen bu yana geriye dönüp bakıldığında global salgının “dirim, öğrenme, say şeklimiz” karışma gelmek üzere az daha hayatımızın her yönünü yeniden tasarladığını ifade etti. Eğitimde sayısal dönüşümün genel ağ üzerinden devir, mekan ve müddet sınırı olmadan “bilgelik teknolojileri” kaynakları ile gerçekleştirilen aynı süreç olduğuna değinen Aktekin, bahis konusu süreçte akademisyenlerin dahi dijital ortamda ibret ita, yorum, et kafalı dönem kabul etme üzere konularda yeterliklerinin geliştirilmesi gerekliliği ile karşılaştıklarını belirtti. ÜLKÜ Projesi ile 2021-2023 yılları arasında ulusal/arsıulusal gür uygulamaları araştırdıklarını, değerlendirdiklerini ve çevrimiçi/harmanlanmış öğrenmeye yönelik eskimemiş yaklaşımları teşvik ettiklerini rapor fail Aktekin, proje çıktılarının tamlık akademisyenlerin kullanımına örtüsüz ve Türki adına hazırlandığını vurguladı.

Proje sunumunu gerçekleştiren Yetişek Uzmanı Heyecan Koruyucu ise Yunanistan, İtalya, Türkiye, Müttehit Krallık’tan 9 kuma ile yürütülen projenin çıktılarının detaylarını paylaşarak Türkçeleştirilmiş kaynakların erişime örtüsüz olduğunu belirtti. Hazırlanan arkaplan araştırmasında hızlandırılmış devre içi öğrenme ortamları ve dijital gelişmelerin devasa hızı, ivedi durumlarda engin öğretme ve öğrenme tedbirleri, dijital pedagojinin önemi, çevrimiçi öğrenme topluluklarının sayısındaki artışları tayin ettiklerini tamlayan Tutku Koruyucu, projede antrparantez kurumlar için sefer haritası, sayısal yetişek liyakat çerçevesi, eğitimciler için sayısal yeterlilik komütatör setinin dahi kullanıma amade hale getirildiğini aktardı. – NEVŞEHİR

Share: