Türkiye’nin bir tane buz müzesi binlerce ziyaretçi ağırladı

HİLMİ TUNAHAN KARAKAYA – Türkiye’nin koskocaman kış turizm merkezlerinden Erzurum’dahi, Atatürk Üniversitesi ile Kuzeydoğu Rum Kalkınma Ajansı (KUDAKA) iş birliğinde iki sene önce kurulan “Dede Buz Müzesi”, 100 binin üzerindeki ziyaretçiye kapılarını açtı.

Kış mevsiminin ağır sıklet geçtiği kentlerin başında mevrut Erzurum’birlikte, Temmuz 2020’dahi Atatürk Üniversitesi Iyicene Sanatlar Fakültesi bünyesinde açılan müze, Türkiye’nin bir tane buz müzesi olma özelliği taşıyor.

Üniversitenin heykel bölümündeki tedrisat üyeleri, Güzelce Sanatlar Fakültesi yerleşkesinde bulunan müzede, aralıklarla yeni projeler üreterek ziyaretçileri farklı sergilerde ağırlıyor.

Ziyarete açıldığı günden bu yana “Cumhuriyet ve Yavru” ile “Tuz Buz” temalı işporta ve ferdî sergilerin beraberinde, buzdan yapılan kutupların simgesi iglo aile, Türkiye haritası, Türk bayrağı, Göbeklitepe, Zümrüdü Anka kuşu, Truva Atı ile Erzurum’un kültürel değerlerinden oluşan buzdan heykelinin birlikte bulunduğu çok sayıdaki yapıt sergileniyor.

Özel mum sistemleriyle rengarenk aydınlatılan, ütü ve testere yardımıyla üstelik şekillendirilen buzdan heykellerin saha aldığı müze, içerideki antipatik çekicilik dolayısıyla montlarını giyerek görüşme edenleri adeta kutuplarda yolculuğa çıkarıyor.

Müze, Fairbanks, Moskova, Bristol, New York, Jeju Adası ve Harbin üzere birçok dünya kentinde bulunan buz müzelerinin birlikte, Türkiye’nin ise tek buz müzesi olma özelliğini taşıyor.

Özellikle müstevli döneminde de sunu haddinden fazla mülakat edilen saha olan müze, 100 binin üzerindeki ziyaretçiyi ağırladı.

Güzelce Sanatlar Fakültesi Statü Bölümü Öğretim Üyesi ve Ağababa Buz Eserleri Müzesi Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Bulat, AA muhabirine, müzenin evvel yerine 2020 yılında açılan 15 Temmuz buz ve yontu mevzulu sergiyle kapılarını ziyaretçilerine açtığını söyledi.

Müzenin açıldığından bu yana içtimai konuları içeren sergilerin yanında kişisel sergilere de sülale sahipliği yaptığını tamlayan Bulat, şunları kaydetti:

“Bunların yanında mitolojik konulara müteveccih heykel çalışmaları ve çocukların ilgili alanlarına yönelik figürlerden oluşan icraat ortaya gecekondu. Müzemizde konsepler sürekli değişiyor. Kestirmece 3 ila 5 kamer ortada yapıtlar deforme oluyor, onların hesabına kullanılmamış projelerle müzemizi güncelliyoruz. Müzemize çoğunlukla okullardan çok ziyaretçiler geliyor. Müzemiz açıldığından bu yana millî ve arsıulusal düzeyde haddinden fazla katılma oldu. 100 binin üstünde ziyaretçi müzemizi ziyaret etti diyebiliriz. Hele toplumsal iletişim araçları tanıtımlarıyla birlikte uluslararası tanınırlığa ulaştı. İlerleyen zamanlarda Avrupa Müze Ödülüne başvurmayı da planlıyoruz. Onu dahi alırsak o devir bura bellik tıpkısı yer tamam.”

Bulat, özel aynı şirketle iş birliği yaparak gücük ay ayında 8-10 ecnebi sanatçının katılımıyla benzeri etkinlik gerçekleştireceklerini anımsatarak, müzenin daima deli dolu ve gelişen bir müze olmasının yanında yontu bölümü öğrencilerinin seçmeli buz dersi aldığı tıpkı aplikasyon alanı olduğunu anlattı.

Özellikle müstevli döneminde genişlik çokça konuşma edilen vadi oldu

Müze için ustalık bilgiler da veren Bulat,”Müzemizde 8 tane buz istihsal makinemiz var. Burada üretilen diyapozitif buzlar iki katlı 400 metrekarelik sergi alanında değerlendirilip tasarlanarak ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Burası benzeri zamanda pandemi döneminde üniversitemizin musahabe edilen mekanı oldu. İnsanlar pandemide evlerinden çıkamazken, çocuklar burayı rahatlıkla musahabe edebildi.” dedi.

Bulat, müzede Rum’bile mevcut cesim eserlerin buzdan heykellerinin bulunduğunu belirterek, “Örneğin burada Şanlıurfa’bile 12 bin yıllık geçmişiyle ‘tarihin muvaffakiyetsiz noktası’ adına nitelendirilen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde düzlük kayran Göbeklitepe’den benzeri proje.

Zümrüdü Zümrüdüanka kuşu ve Truva Atı gibi projelerde müzemizde düzlük alıyor. Rum, medeniyetin beşiği diye niteleyerek geçiyor. Erzurum’bile Anadolu’nun Mutedil Asya’ya intikal noktası. Burada Erzurum’un kültürel değerleri, kentte makbul semaverler buzdan heykellerle burada yaşatılıyor. Tıpkısı zamanda müzeyi ziyarete gelenlere ‘Buzdan elbet tıpkı heykeller dercetmek istiyorsunuz?’ diyerek soruyoruz. Bizde o talepleri değerlendirip ona göre projeler geliştiriyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Müzede, açıldığından bu yana 250-300 civarında eserlerin sergilendiğini aktaran Bulat, evcil ve ecnebi ziyaretçilerini ağırlamaya amade olduklarını sözlerine ekledi.

Share: