TürkTraktör Türk tarımını geleceğe hazırlıyor

TürkTraktör, tarımın ve çiftçinin dönüşümünü desteklemeye devam ediyor.

TürkTraktör yoluyla Aydın’ın Söke ilçesindeki Tanman Çiftliği’nde otomotiv gazetecileriyle cehre hasadı deneyimi etkinliği gerçekleştirildi.

TürkTraktör’ün traktörlerini kullanan gazeteciler, şirketin, akıbet tarım teknoloji ürünlerini durumunda deneyimleme şansı elde etti. Çiftlikte antrparantez drone ile ilaçlama yöntemi bile gazetecilere gösterildi.

TürkTraktör Genel Müdürü Aykut Özüner, toplantıda yaptığı konuşmada, 1954 yılında Türkiye’nin otomotiv sektöründeki geçmiş üretici kuruluşu olarak faaliyetlerine başlayan TürkTraktör’ün, önceki traktörünü 1955 yılında ürettiğini, 500 bininci traktörün ise 2007 yılında banttan indirildiğini bildirdi.

Traktör pazarında umum dünyada yıllık istihsal adetlerinin 1,6 milyon civarında gerçekleştiğini belirten Özüner, “Türkiye’nin almanak üretimi ise 60-70 binler civarında. Bugün Türkiye’üstelik halihazırda geçer traktör parkının 1 milyon 300 bin civarında olduğunu düşünürsek TürkTraktör adına 1 milyoncu üretim adedine ulaşmanın çokça heybetli aynı kilometre taşı olduğunu görebiliriz.” dedi.

Traktörlerin motosiklet, yöre aks, şanzıman ve özge yürüyen aksamlarının yanı sıra bazen traktör modellerinin kabinlerini de üretmeye başladıklarını nâkil Özüner, “TürkTraktör olarak yüzde 90’ı aşan yerlilik oranıyla New Holland ve CASE IH markalarını Ankara ve Sakarya’daki fabrikalarımızda üretiyoruz. Dünyanın yer şişman dördüncü traktör pazarı olan Türkiye’deki toplam üretimin yüzdelik 68’ini, toplam ihracatın üstelik yüzdelik 88’ini bir tane başına tığ gerçekleştiriyoruz. Ne mutlu bize kim çiftçimizin şişman teveccühü ile New Holland markamız 15 yıldır akıcı biçimde pazardaki liderliğini sürdürüyor. Premium markamız CASE IH ise pazarda üçüncü konumda.” ifadelerini kullandı.

-“Sektörün önceki AR-GE merkezi”

TürkTraktör’ün; New Holland TDD ve CASE IH JX özel serilerinin dünyadaki yegâne tasarım merkezi, Utility Light serisi traktörlerin dünyadaki ana üretim üssü ve 66 serisi transmisyonlar üzere dünyadaki bir tane mühendislik ve istihsal merkezi konumunda olduğunu bildiren Özüner, “Ankara ve Sakarya’daki iki çağdaş fabrikamızda 3 bine mümasil çalışanımızla hareketlilik gösteriyoruz. Uygulayım Bilimi ve AR-GE çalışmalarına yaptığımız yatırımlar ile im gamımızı daim genişletiyoruz. TürkTraktör olarak Ankara’daki fabrikamızda antrparantez, 2020 yılında kazıcı yükleyici iş makinesi üretimine da başladık.” diye niteleyerek konuştu.

“Sürdürülebilir aynı ati inşa etmeye mecburuz”

Aykut Özüner, iklim değişimi ve salgın sürecinin sürdürülebilir geleceğin tercihten mavera benzeri zor olduğunu yeniden gözler önüne serdiğini söyledi.

TürkTraktör’ün “Tarımı Dönüştürür Geleceğe Hazırlar” amacının, aslında benzeri taahhüt olduğunu belirten Özüner, şunları kaydetti:

“Ciddi önemi ve değeri her geçen devir haddinden fazla daha gani galiba ekincilik sektörünün kilit oyuncularından biri namına, ati nesillere elan yaşanabilir bire bir acun çoğaltmak önceliğimiz. Sürdürülebilirlik stratejimizi bile bu felsefe üstüne mensur ettik. Modern tarıma cephe veren güzel aynı çalım kendisine tarımda teknoloji kullanımının yaygınlaşması için AR-GE çalışmalarımıza sonuç hemencecik bitmeme ediyoruz.

Traktör endüstrisinde genişlik aktüel tarh seviyesi olan Faz 5 kriterlerinde geçmiş yerli motoru biz ürettik. Bunları New Holland markamızın T3F serisinde kullanıyoruz. Hem çevreyi daha beş altı kirleten hem birlikte erke tasarrufu sağlayıcı motorlar geliştirmeye devam ediyoruz.”

“Tarlam Cepte ve drone ile ilaçlama teknolojisi ant ve maliyet tasarrufu sağlıyor”

TürkTraktör’ün “Tarımı Dönüştürür Geleceğe Hazırlar” üzere çiftçileri geleceğin dünyasına serencam teknoloji ürünlerle hazırlamayı hedeflediklerini dile getiren Özüner, TürkTraktör’ün dijitalleşme çalışmalarına de değindi.

Tarımda dijital dönüşüm alanında çiftçilere beyyine olan Tarlam Cepte uygulamasının 100 binin üzerinde kullanıcı sayısına ulaştığını bildiren Özüner, şunları kaydetti:

“Tarlam Cepte uygulamamız üzerinden çiftçilerimiz nebat yetiştiriciliği önerileri, peyk ile nebat sağlığı görüntüleme, etkin yağış ve fırtına takibi kadar özelliklerle bir nice başlıkta vukuf sahibi olabiliyor. Çiftçilerin henüz bol çalışması hedefimiz doğrultusunda bizatihi dümenleme, telematics ve çiftlik dalavere sistemleri kabilinden gündeş teknolojiye cemaat donanımları opsiyonel adına New Holland ile Case IH markalarının traktörlerinde sunuyoruz. Yakın zamanda hayata geçirdiğimiz TürkTraktör Drone markamız çatısı altında bile drone ile ilaçlama için şu an beş pilot bayimiz ile sahada ilaçlama hizmetini geliştiriyoruz. Antlaşma tasarrufu adına, 30 litrelik insansız çekicilik aracımız saatte 150 dönüme kadar ilaçlama yapabiliyor. Tarlam Cepte ve drone ile ilaçlama teknolojisi antlaşma ve maliyet tasarrufu sağlıyor”

Share: