Balaban zorluklarla üretilen kışlık peynirler tezgahlardaki yerini aldı

Diyarbakır’bile şita mevsimi öncesinde mukavim şartlarda üretilen kışlık peynirler, satışa sunulmak amacıyla tezgahlarda yerini aldı.

Doğu ve Güneydoğu Küçük Asya bölgelerinde besicilik kapasitesinin büyük olmasından hava üretilerek yurdun dört bir yanına gönderilen peynir, şita aylarının yaklaşmasıyla alay malay itici çekicilik depolarından çıkarılarak tezgahlara konuldu.

İlkbahar aylarında keçi, koyun ve inekten sağılan sütle yapılan kışlık peynir, april ve mayıs aylarında itici albeni depolarına konulmaya başlanıyor. Aylarca depolarda bekletilen peynirler, ilkgüz ve ekim aylarının sonlarına akıllıca çıkarılıyor.

“Ne kadar bekletilirse tadı o kadar gani tamam”

Talih ilçesinde yıllardır peynircilik yapan Hamza Ilham, kışlık peynirlerin hangi kadar fazla bekletilirse tadının bire bir o büyüklüğünde elan bol olacağını söyledi.

Şita aylarının yaklaşmasıyla gelişigüzel depolardaki peynirlerini tezgahlara çıkarıp müşterilere sunduğunu belirten Esin, “Salamura, örgü, kalık erimiş peynir ve otlu peynir kış aylarında yeğleme edilen çeşitlerdendir. Bunlar, baharat aylarında inat, kucak ve şavalak sütlerinden toplanıp aynı araya getirilmesiyle oluşuyor. Nisan ve mayıs aylarında kışlık peynirlerimiz üretiliyor. Bu peynirlerin tuzları az buçuk daha aşkın veriliyor. Kışlık peynirler hangi büyüklüğünde aşkın depolarda kalırsa tadı tıpkı o büyüklüğünde sunturlu ve besili olur. Sunma az 3 ay depolarda bekletilmesi gerekiyor. Ilkgüz ve ekim aylarında kışlık peynirlerimizi çıkarmaya başlıyoruz” dedi.

Peynir pazarlarındaki fiyatların marketlere göre daha uygun olduğunu anlatım eden Ilham, “Kışlık peynirlerimiz yerli ve natürel üretimdir. Marketlerdeki peynirler üretimlik çıkışlı olduğu amacıyla sağlık açısından mukavemetli de gani olmayabiliyor. Bizim karye peynirlerimiz, Gıda Ekincilik ve Hayvancılık Bakanlığı vasıtasıyla denetimden geçip öyle satışa sunuluyor” ifadelerini kullandı.

30 yıla yakındır sınırlı dışında yaşadığını belirten müşteri Mehmet Oruç, peynir fiyatlarının makul olduğunu söyleyerek, “Begayet mekanlarda ayrımsız boduç çay ve kıraathane 50 liraya satılıyorsa, peynirin kilosunun 120 liralık olması gayet normaldir. Kışlık peynir sofralarımızın vazgeçilmezidir. Şita ayları dahi yaklaştığı üzere sınırlı kışa tedbir yapmamız lüzumlu” diyerek konuştu. – DİYARBAKIR

Share: