Bursa’da aylak ekincilik arazileri erdemli bereketli buğday tohumuyla ekonomiye kazandırılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığının “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında, Bursa’üstelik tembel durumda bulunan 7 bin 500 dekar araziye yüksek bereketli buğday tohumları ekilecek.

Proje çerçevesinde Bursa’dahi 653 çiftçiye yüzdelik 75’i bağış koyulmak için 176 titrem faziletli mübarek buğday tohumu dağıtıldı.

Kentteki 7 bin 500 dekar alanın ekonomiye kazandırılacağı projeyle Bursa’nın buğday üretiminin artırılması üstelik hedefleniyor.

İl Ekincilik ve Orman Müdürü Hamit Aygül, projeyle, tıpkı yandan atıl ekincilik arazilerinin tamamının kullanılmasının, başka yandan üstelik sertifikalı ve kaliteli tohumlarla verimin artırılmasının hedeflendiğini söyledi.

Aygül, projenin şişman ölçüde nezaret destekli olduğuna belen ederek şöyle konuştu:

“Proje kapsamında ilimizde 653 üreticimize tarım arazilerini etken namına kullanma imkanı sunmuş olacağız. Çiftçilerimizin balaban tıpkı kısmı bu yerleri ya nadasa bırakacak ya dahi ekmeyeceklerdi. Fakat bu yüzde 75 hibeli kendisine kendilerine doğrulama ettiğimiz birinci sınıf, faziletkâr bereketli buğday tohumundan sonraları bu işi yapmaya karar verdiler. Böylecene ilimizde esbak dönemdeki teşrinievvel alanlarına arttırma adına yaklaşık 7 bin 500 dekar alanda buğday üretimini artıracağız. Böylece hem çiftçilerimizin kendi aile ekonomilerine hem ilimize hem de ülkemize ayrımsız iri benzeri katkı sağlanmış olacak.”

Bursa’dahi 525 bin dekar alanda buğday üretildiğini dile getiren Aygül, “Geçtiğimiz yıl 211 bin titrem buğday üretimimiz vardı. 2022 yılında bu nicelik 223 bin tona daha çok. Bu tohumların tabii yalnız ekilen arazilerin ekim alanlarının artırılması yönünde benzeri etkisi yok. Tıpkı dahi birinci sınıf, efdal eli nimetli sertifikalı tohumlar oldukları için dekara alınan verimi da yükseltmiş olacağız. Böylece ilimizde önümüzdeki yıl üretimimizin 240 bin tonu aşmasını beklemekteyiz.” dedi.

Aygül, çiftçilerin arazilerinin yersiz kalmaması için çalıştıklarını vurgulayarak şunları ifade etti:

“Özellikle sayın bakanımız bu konuda çokça hassas. Çiftçilerimizin tarımsal üretim yapması amacıyla elinden geleni yapıyor. Ekincilik teşkilatlarımız üstelik sahada bu çalışmaları yürütmekte. Çiftçilerimiz yeter kim eksinler. Üretimden hava bire bir korkuları olmasın. Devletimiz, tecimen almazsa, düşük sevap verse birlikte çiftçimizin yanı sıra. Akıllıca fiyatlarla alımını yapacak. Söz Gelişi geçtiğimiz yıl tahminî 2,5 teklik dahi sıfır buğdayın bu sene 6,5 liraya yakın bir aya fiyatla alımını yaptı. İlave yerine Yer Mahsulleri Ofisine ürünlerini verenlere destek verdi. Zımnında çiftçilerimiz üretsinler. Istihsal onlardan, destek bizden.”

“Bunaltıcı benzeri alanda ekime amil olacak”

Nilüfer Ekincilik Odası Başkanı Şenol Aybey bile buğday tohumu yardımının bir iki er bezi namına değil, çiftçilerin arz bir iki 15-20 dönümde ekim yapmalarını sağlayacak şekilde verildiğine dikkati çekti.

Aybey, “Buğday maliyeti haddinden fazla yükseldiği amacıyla bölgemizde söz misali 15-50 dönümü olan çiftçilerimiz buğday ekmekten vazgeçeceklerdi. Toplamda bunaltıcı bire bir alanda ekime amil olacak. Buğday çokça büyük aynı im. Bir Numara ekeceğimiz im buğday olmalı.” dedi.

Çiftçi Remzi Yağız birlikte sulp maliyetlerinin faziletli olduğu bu dönemde yapılan yardımın haddinden fazla manalı olduğunu söyledi.

Buğday tohumu desteği olmasaydı arazisinde ilk teşrin yapmayı düşünmediğini tamlayan Kara, “Bu, iyice bire bir teşvik oldu. Filhakika bakanlığımızın nakdi yardımları olduğu kadar evlat yardımı üstelik oldu. Biz bundan çok memnunuz çiftçiler olarak. Yeryüzü azından ayrımsız 30 dönüm düz ekme şansım oldu. Hepsinden Allah razı olsun.” ifadelerini kullandı.

Share: