Trafikte öfkenin sorumlusu “koca sürücüler”

Atatürk Üniversitesi Toplum Bilimi Bölümü tedrisat üyelerinden Prof. Dr. Mevlüt Özben, trafikteki öfkenin sorumlusunun koca sürücüler olduğunu söyledi.

İstanbul Tecim Üniversitesi ile MEB Özel Talim Kurumları Genel Müdürlüğünü arasında imzalanan protokol göre yapılan “Trafikte Oldukça Sorumluluk Yoktur” adlı projeye ilişkin seminerlerden biri de Erzurum’da gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı’nın yürütücüsü olduğu proje çerçevesinde düzenlenen etkinliğe hatip olarak katılan Atatürk Üniversitesi Toplum Bilimi Bölümü Akademisyen Prof. Dr. Mevlüt Özben “Trafikte Tolerans” antetli bire bir sunum gerçekleştirdi.

Trafik sorunları direkt site sorunları kategorisinde değerlendiren Prof. Dr. Mevlüt Özben, Kentlerin her şeyden ilk tıpkısı karşılaşmalar alanı olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

“Aynı karşılaşmalar sahası adına trafik, kente ve kentliliğe dair çokça molekül anlatır. Trafikte müsamaha kavramı bütün üstelik bu noktada ele alınmalıdır. Trafikle ait neredeyse rastgele öz benzeri toplumun/ülkenin bütün kalitesine ilgili da mefret veriler sunar. Trafiğin asıl değerleri ortada gösterilen güçlük, teavün ve müsamaha, kültüre dair temalardır ve trafikte olup-bitenler toplumun kültürel yansımasıdır. Ayrımsız aracın hükmedeni namına yolda doğmak bittabi özgürlük arzularımızı okşayabilir ancak bunun sınırlarımızı ve sorumluluklarımızı (kendimize ve başkalarına cebin) unutturmasına izin vermemeliyiz.

Trafikte hoşgörü kavramını konuşacaksak; örneğin tümsekli takmamanın, makasa girmenin, tamam gayrimümkün kornaya basmanın, saldırgan dil kullanmanın ya da ses motor sesi ile açar kullanmanın, üste al ışıkta geçmenin racon olarak görüldüğü (yani bire bir anlamda farklılık sağlamak namına algılandığı) aynı kültürün varlığını üstelik ayn ardı edemeyiz.

Trafikte müsamaha sorununun anne kaynaklarından biri birlikte ayvaz güdücü tipi dir. Içtimai cinsiyet kalıpları açısından ele alındığında anif, müsabık, belalı, gözü-takatli, sözünü sakınmayan vb’leri ile mezkûr kültürel mertlik kodlarının neredeyse olduğu kabil trafik sahasına da muktebes olduğunu görüyoruz hangi yazık kiÖrneğin Tutum Halindeki Öfkenin oylumlu nedenlerinden biri de eş sürücü tipi dir. Öfke saygısızdır; hırs duraç tanımaz; öfkenin olduğu yerde tolerans barınamaz.

Hırs duygusu tabii muayyen bire bir cinsiyete atfedilemez; ancak it canlı çok akademik çalışmada erkeliğin ifade biçimlerinden biri olan öfkenin erkek sürücü tipi içre meydan aldığını söylemeliyiz.

Ancak şunu belirgin kim, trafikte hoşgörünün kapısını seyrekleştirmek üzere şu üç şeyi peşin yapmalıyız: Yargılamamak; Olanı o haliyle ısınmak ve Kişiselleştirmemek.

Trafikte tolerans amacıyla altın kaide, kişiselleştirmemektir. Çoban ya dahi gelgeç kendisine trafikte olup biteni kişiselleştirdiğimizde işin içinden çıkılması bati sorunlarla beraberce kalmamızda muhtemeldir.”

(ERZ-AT-Y) – ERZURUM

Share: